Arcibiskupský palác (5. B)

V úterý 1. 10. navštívili žáci 5. B Arcibiskupský palác v Olomouci, aby se dozvěděli zajímavosti ze života Františka Josefa I. Habsburského. Již před budovou nám bylo jasné, že nestojíme před obyčejným domem, ale před krásnou historickou budovou s bohatou minulostí, což nám paní průvodkyně za chvíli potvrdila. Když jsme vstoupili dovnitř a před námi se objevily kamenné schody s červeným kobercem se zlatými okraji, připadali jsme si jako v pohádce. Vždyť po těchto schodech chodila v minulosti Marie Terezie, císař František Josef I., W. A. Mozart nebo papež Jan Pavel II či Václav Havel. A teď jsme po nich mohli vyjít i my.

Postupně nás paní průvodkyně provázela 6 krásnými sály. Všechny byly obrovské a bohatě zdobené. V každém z nich nám povídala o všech důležitých osobnostech slavného rodu Habsburků a my jsme u toho plnili různé zajímavé úkoly.

Návštěva se nám moc líbila a tak se sem třeba někdy zase vrátíme na nějaký jiný, zajímavý program. Věříme, že nám zůstanou nejen hezké vzpomínky, ale že se nám i vybaví nějaké vědomosti v hodinách vlastivědy.