Halloweenské pečení 5.B

Dne 20.10. se žáci 5.B snažili oslavit vzpomínku na své zesnulé pečením. Než se ale vypravili za dobrodružstvím do školní kuchyňky, vysvětlili si, že tento den si lidé připomínají ve světě různým způsobem.

České Dušičky (Památka zesnulých), jsou klidnou, tichou vzpomínkou na naše blízké, kterým chodíme 2. listopadu zdobit hrob věnci, a zapalovat svíčky. Věřící se v tento den modlí za duše zesnulých a někteří lidé ještě stále pečou tradiční pečivo ve tvaru kostí.

Jsou ale země, kde se tato vzpomínka stává bujarou oslavou. Např. v Americe, Anglii či Austrálii slaví 31. října tzv. Halloween (Předvečer Všech svatých), v Mexiku zase Día de los muertos (Den mrtvých), jehož oslavy probíhají dokonce několik dní (od večera 31. října do 2. listopadu).

No, a protože i u nás se zvolna Halloween začíná prosazovat, dýně bývají typickou podzimní dekorací mnoha domů, a děti mají raději barevné ozdoby než klid, rozhodly se upéct si s paní učitelkou halloweenské muffiny.

To je hodně bavilo, někteří se ukázali jako zdatní kuchaři, kteří doma s pečením pomáhají, jiní pekli poprvé, ale o to usilovněji. Důležité je, že se všichni dobře bavili, něco nového se naučili, a hlavně si potom dobře pochutnali.