Pohádky z celého světa (5.B)

Máte rádi pohádky? Žáci 5.B tedy rozhodně ano, a proto se se v úterý 23. 1. vypravili do knihovny na besedu o pohádkách z celého světa.

Nejprve jsme si připomněli známá fakta o vzniku a druzích pohádek, jaké jsou jejich atributy a také to, že původně pro svůj násilný obsah nebyly určeny dětem, ale dospělým.

Víme, že pohádky vznikaly v dobách, kdy lidé neznali televizi nebo rádio, a tak se scházeli u domácích prací a vyprávěli si příběhy. Tím, jak se lidé různě stěhovali, se příběhy dostávaly z jednoho konce světa na druhý. A protože by byla škoda na tyto krásné příběhy zapomenout, existovali lidé, kteří je sbírali a zapisovali. Mezi takové sběratele lidových pohádek patřili např. B. Němcová, K. J. Erben nebo bratři Grimmové. 

V dnešní době už většinou víme, kdo pohádku vymyslel a napsal či zfilmoval, ale dříve, když se pohádky šířily jen ústně, jsme se autora těžko dopátrali. A děti se tentokrát věnovaly právě těm nejstarším pohádkám, u kterých autora neznáme.

Bylo docela jednoduché najít takové zástupce mezi českými pohádkami, protože Červenou Karkulku, Sněhurku, Šípkovou Růženku či Perníkovou chaloupku asi známe úplně všichni. A tak, když děti své znalosti potvrdily i při třídění předmětů pro jednotlivé pohádkové postavy, bylo na čase dát jim nějaký složitější úkol. Paní knihovnice je tedy seznámila i s pohádkami vietnamskými, arabskými, německými, ruskými, a dokonce i s pohádkami z Faerských ostrovů. A aby to nebylo moc jednoduché, musely mezi nimi ještě hledat společné znaky a roztřídit je podle nich.

Děti byly moc šikovné, zvládly najít souvislosti i mezi cizokrajnými pohádkami a besedu si moc užily.

Bylo docela jednoduché najít takové zástupce mezi českými pohádkami, protože Červenou Karkulku, Sněhurku, Šípkovou Růženku či Perníkovou chaloupku asi známe úplně všichni. Ale děti se seznámily také s pohádkami vietnamskými, arabskými, německými, ruskými a dokonce i s pohádkami z Faerských ostrovů. A aby to nebylo moc jednoduché, ještě mezi nimi hledaly společné znaky a třídily je podle nich.