Turistický kroužek

V sobotu 18.5.24 jsme s dětmi podnikli turistický výšlap do nádherného místa kousek od Olomouce. S 18 dětmi – turisty jsme se vydali vlakem do Grygova. Na cestu vláčkem se děti těšily, ale byla tak kraťoučká, že jsme se sotva pohodlně usadili a během pár minut museli hned na další zastávce vystupovat.

Naše trasa začínala na vlakovém nádraží, prošli jsme částí Grygova a po zelené turistické trase pokračovali již lesíkem a loukami směr Strýčkův lom. Cesta byla malebná, zábavná a počasí nám přálo – bylo příjemně teplo. Po cestě jsme pozorovali přírodu, pojmenovávali různé květiny a stromy. Doprovod nám dělali velcí šneci, které děvčata našla a vzala s sebou do krabičky vystlané trávou. Na prvním zastavení nám dokonce šnečci předvedli i šnečí závody.

To už jsme se blížili k lomu, který nás velice nadchl. Sešli jsme přímo do jeho prostor, vylezli i na velké kameny, vyfotili se u bažiny, prozkoumali celý prostor nádherného prostředí lomu. Až jsme se nabažili tohoto nádherného prostředí, vylezli jsme na prostor nad lomem, obešli si ještě okolí a zastavili se u ohniště, kde jsme jako správní zálesáci rozdělali oheň, opekli špekáčky a užili si piknik venku na trávě. Po důkladném uhašení ohně a úklidu jsme se vydali prozkoumat další trasu v okolí lomu a směřovali k hospůdce v Podlesí.

Hospůdka nám poskytla parádní občerstvení včetně zábavy pro děti formou trampolíny, jezdících autíček, stolního fotbalu apod.
Po krátkém odpočinku jsme ještě stihli obejmout Královský dub v Království. Načerpali jsme z něj trochu energie a absolvovali cestu na nádraží. Někteří už s dost bolavými nožkami, ale nadšeni a plni zážitků. Děti dostali sladkou odměnu na rozloučenou a u školy jsme je příjemně unavené předali rodičům.
Tento turisticky výlet řadíme mezi ty velice vydařené a určitě se na tato místa brzo vrátíme.