Ostrava – Svět vědy a techniky (5.A)

Dne 4.6. se žáci 5. A vydali na výlet do Ostravy. Už samotná jízda vlakem Regiojet byla velkým zážitkem, někteří žáci dokonce cestovali vlakem poprvé.

V Ostravě jsme navštívili populárně naučné centrum Velký svět vědy a techniky.

Nejprve jsme se zúčastnili vzdělávacího programu Robot Ozobot, jehož cílem bylo dětem přiblížit základy vizuálního programování. Seznámily se s principy fungování barvocitlivých senzorů a s možnostmi rozhodování a volbou chování robota. Děti hravou formou získaly znalosti k vytvoření funkčního programu pro sledování trasy a uvědomily si reálné využití tohoto typu robota.

Po skončení programu jsme se vydali na prohlídku několika interaktivních expozic – Svět vědy a techniky (Robolab, Matematika, Fyzika, Nano a mikro, Lékařská technologie), Svět přírody (Oáza železa, stromu, fauny, člověka, duše, vesmíru, síly a pohybu, energie, elektřiny, světla) a Svět civilizace (Dekarbonizace planety, Voda, Cirkulární ekonomika a Umělá inteligence). Součástí prohlídky expozic je komfortní 3D kino s promítacím plátnem úctyhodných rozměrů (18 x 10 metrů). Zde jsme zhlédli zajímavý přírodovědný dokument z produkce BBC.

V přízemí Velkého světa vědy a techniky jsme se podívali na interaktivní výstavu ZooM, jejímž hlavním cílem byl rozvoj vizuální gramotnosti, tedy schopnost porozumět obrazovému materiálu (fotkám).

Pro děti byla také velmi zajímavá expozice věnovaná Déčku. Mohly si vyzkoušet  televizní studioa práci televizního moderátora počasí. Součástí expozice byly  interaktivní obrazovky, na kterých si mohly zahrát ty nejlepší online hry a kvízy z webu Déčka.

Navzdory deštivému počasí se výlet vydařil, všichni byli spokojeni a celý den si náramně užili!