Dům plný příběhů (8.A)

Dne 23. listopadu navštívila třída 5. A barokní Arcibiskupský palác v centru Olomouce. Arcibiskupský palác je nejrozsáhlejším rezidenčním objektem v historickém jádru města a je chráněn jako památka České republiky.

Žáci se zúčastnili výukového programu Dům plný příběhů, který byl zaměřen na skutečné historické příběhy – uvedení císaře na trůn, návštěv Marie Terezie, papeže a prezidentů.

V úvodu prohlídky jsme vystoupali po monumentálním schodišti, které střeží dva lvi, k sousoší Cyrila a Metoděje. Sochu vytvořil v roce 1840 sochař Emanuel Max. Na tomto místě si žáci zopakovali vše, co vědí o životě těchto dvou významných věrozvěstů.

Poté jsme prošli chodbou s portréty dcer Marie Terezie a její snachy Izabely Parmské. Nad schodištěm vedoucím do druhého patra jsme si prohlédli nadživotní portréty Marie Terezie a jejího manžela Františka Štěpána Lotrinského.

Následoval vstup do reprezentačních sálů. Prvním ze sálů byla Jubilejní knihovna, kde je uloženo 12 tisíc svazků knih. Z knihovny jsme pokračovali do Slavnostní dvorany, což je největší a nejhonosnější sál v paláci. V tomto sále se konají koncerty, přednášky, promoce a jiné významné události. Dozvěděli jsme se, že zde hovořili Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel nebo papež Jan Pavel II.

Dále jsme postoupili do sálu, který nás zajímal nejvíc, protože se jedná o učivo, které právě probíráme ve vlastivědě. A to byl Trůnní sál, kde osmnáctiletý František Josef I. nastoupil na trůn. A proč právě v Olomouci? Protože v roce 1848 ve Vídni probíhala revoluce a celý císařský dvůr se přesunul do Olomouce.