Knihovna (5.B)

Žáci 5.B jsou vášniví čtenáři, a protože se blíží vánoční prázdniny – ideální čas ke čtení, vypravili se dne 5. 12. do knihovny, aby se seznámili s žánrem fantasy.

Nejprve si vyjasnili, co to vlastně fantasy je, že vychází z pohádek a mýtů, odehrává se v současném nebo vymyšleném světě, vyskytuje se tam magie, kouzelné předměty, nadpřirozené bytosti a boj dobra se zlem. Vzhledem k tomu, že se fantasy dost často plete se sci-fi, museli si také vysvětlit jaký je mezi nimi rozdíl, protože některé prvky jsou společné pro oba žánry.

Teď už ale děti ví, že ve fantasy se, na rozdíl od sci-fi, nevyskytují roboti, lasery a hlavně se neodehrává ani ve vesmíru ani v budoucnosti.

Paní knihovnice jim dala několik tipů na knížky tohoto žánru od českých i zahraničních autorů, a to nejen starou dobrou klasiku jako je Pán prstenů, Hobit nebo Harry Potter, které všichni známe, ale také na novější knihy od méně známých současných autorů. Děti byly tak nadšené, že si dokonce hned nějaké knížky půjčily domů.

Na závěr si v knihovně zahráli i „schovku“ mezi regály. Hledali obrázky kouzelných předmětů a postav a úspěšně je třídili do světů fantasy a sci-fi.