Lyžařský výcvik sedmých tříd, Ostružná

Uplynulo již několik let od chvíle, kdy se sedmáci z Nedvědky proháněli na lyžích či snowboardech po zasněženém svahu. Byl to rok 2020, kdy se v průběhu lyžařského výcviku naši učitelé-instruktoři dozvěděli o pandemii Covid-19 a nikdo netušil, co bude dál. V dalších letech nebyly výhledy pro znovu uspořádání moc pozitivní. Menším náznakem návratu k tradicím byl loňský dojezdový lyžařský výcvik, konaný v Hlubočkách.

                Letos to ale konečně opět klaplo na 100 %! Zájem ze strany žáků byl obrovský, neboť se zúčastnila většina zástupců tříd 7.A a 7.B. Došlo i na pár zájemců z osmého ročníku, kteří doplnili zbývající volná místa. Co se týče lokality, vsadili jsme na osvědčenou jistotu a vrátili se na místo, kam jsme před onou pandemií jezdívali. Ostružná v Jeseníkách, drobná vesnička, kde se lyžuje i ve chvílích, kdy sníh taje a okolní lyžařské svahy jsou beze sněhu. Únorový termín výcviku sice nenahrával obavám o stav sněhových podmínek, ale zima si holt dělá, co chce, a nám nezbývalo nic jiného než doufat, že si sníh užijeme. Přání se nám splnilo, sníh jsme si užili, ale opravdu pouze a jenom na svahu areálu Jonas Park. Z protilehlého kopce to byl vskutku vtipný pohled, vidět před sebou krajinu plnou zeleně, ve které se nacházely dvě zasněžené sjezdovky. Naši učitelé měli ve svých řadách jak zkušené, tak i začínající lyžaře či snowboardisty. Ti zkušení zdokonalovali svou techniku a užívali si pohyb na čerstvém horském vzduchu. Začínající se vrhli na nácvik dovedností, počínaje těmi nejzákladnějšími. Největší výzvou a překážkou nebyl pro žáky samotný svah, nýbrž vlek, který nás dopravoval na vrchol svahu. Především rozjezd byl náročný a byla zapotřebí jak pořádná stabilita a rovnováha, tak i ledový klid a sebedůvěra. Začátečníci si svou sebedůvěru a rovnováhu upevňovali a zdokonalovali na „laně“, které je takovým zjednodušeným vlekem. A přineslo to ovoce, neboť téměř všichni zúčastnění se nakonec na samotný vrchol kopce vlekem dostali!

                Nicméně, celých pět dnů nebylo pouze o lyžích, snowboardu a sněhu, ale také o sociální interakci. Každý den, když už lyžařské vybavení zaslouženě odpočívalo v lyžárně, byla pro žáky připravena přednáška na témata týkající se pobytu na horách, bezpečnosti na horách či lyžařského vybavení. Dále jsme si společně užili mnoho her, soutěží a legrace. Nechyběl ani menší turistický výšlap, který byl příjemným zpestřením pobytu na čerstvém vzduchu. Pro některé žáky byl poslední večer možná tím nejlepším, neboť na programu večera byla karnevalová party, s vloženou soutěží o nejlepší masku. Tato soutěž byla mezi žáky brána velmi vážně a my tak byli svědky opravdu zajímavých a originálních převleků. Když řekneme, že nejvíce hlasů získal kostým s názvem „hladká mouka“, není už nic třeba dodávat.

                Nám nezbývá nic než si jen přát, abychom se v podobném duchu sešli na svahu i v dalším školním roce. Ideálně s větší sněhovou nadílkou!