Stromy (5.A)

Dne 27.3. 2024 se žáci 5. A vydali do centra ekologických aktivit Sluňákov v Horce nad Moravou, kde se zúčastnili vzdělávacího programu Stromy nás učí. 

Během naučného  putování  sluňákovským areálem se seznámili s několika stromy. Zkoumali je nejen z přírodovědného hlediska, ale také pohledem jiných předmětů.

Po celou dobu žáci pracovali ve skupinách a plnili zadané úkoly.   Během cesty měli k dispozici termokameru a  naměřené údaje si zaznamenávali do svých  průvodců.

 Na první zastávce v lipové aleji měřili objem dřeva vybrané lípy a počítali, kolik pastelek se dá vyrobit z vypočteného množství dřeva.

V Kouzelném lese poznání si  zopakovali vlastivědu s jilmem. Měli za úkol přiřadit  pomocí kolíčků na prádlo  názvy  historických událostí k časovým údajům na ose, kterou znázorňovala šňůra.

Při dalším zastavení v Lesním chrámu si každý žák našel svůj strom podle data narození  a mohl zjistit, jaká je jeho  typická vlastnost.

Po krátké přestávce žáci pokračovali na okraj lesa, kde pozorovali živočichy  na olši a kolem ní. K dispozici měli lupy, dalekohledy a lopatky.

U posledního stromu  pracovali s mapou a měli za úkol vyznačit, kam až by mohlo doputovat semínko břízy.

Den strávený  v přírodě rychle uběhl a všichni si ho náramně užili.