První pomoc (páté třídy)

V úterý 16. 4. se žáci pátých tříd zúčastnili interaktivní besedy na téma první pomoci na Střední zdravotnické škole v Olomouci. V krásném prostředí tamější kaple skupinky dětí postupně procházely 4 stanoviště, na kterých se dozvěděly informace, jak podat první pomoc nejen teoreticky, ale také si to mohly prakticky vyzkoušet.

Telefonní číslo na rychlou záchrannou službu znají už děti v mateřské škole, ale zavolat tam
a srozumitelně popsat stav raněného a místo, kde se nachází, už tak jednoduché není. Naše děti to už ale po dnešku s přehledem zvládnou. A nejen to. Dokáží Vám zastavit krvácení, ošetřit popáleniny zafixovat zlomeninu, nebo třeba udělat i masáž srdce. Prakticky si vyzkoušely obvázat popálenou ruku, krvácející nos, dát raněného do stabilizované polohy nebo jak je namáhavé správně stlačit hrudník při srdeční masáži. Bonusem byl poslech srdce
a dechu pomocí fonendoskopu.

Dětem se akce moc líbila, kromě vědomostí si na památku odnesly i diplom a sladkou odměnu. Nejdůležitější však je, že všichni pochopili, že na záchranu lidského života nepotřebují znát složité postupy. Umění první pomoci totiž spočívá především v odhodlání     a ochotě zasáhnout.